Fraude via WhatsApp of sms
Wilt u dat de tekst voorgelezen wordt?
Selecteer dan de tekst dat je voorgelezen wilt hebben en klik dan op de afspeelknop in het blauw en wit. Zie afbeelding hieronder voor een voorbeeld.
Wist je dat…
Elk jaar maken Nederlandse slachtoffers miljoenen euro’s over naar oplichters die ze via WhatsApp benaderen (bron Security.nl). Gemiddeld raken de slachtoffers 3500 euro kwijt. De banken vergoeden deze vorm van oplichting vrijwel nooit.
Telefoon kapot…
Marianne (68) uit Westervoort kreeg een WhatsApp van haar jongste zoon, een arts. Hij appte: “Hoi mamsie, m’n telefoon is kapot. Je mag nu dit nummer gebruiken.” Alleen haar jongste zoon noemt haar ‘mamsie’, dus ze twijfelde geen moment dat dit haar zoon was.
Hij vroeg of z’n moeder een betaling wilde voorschieten, omdat hem dat zelf voor het einde van de drukke werkdag niet ging lukken. Ze maakte voor hem bijna € 900 over. Toen vroeg hij of ze nog een bedrag wilde overmaken. Dat deed ze ook. De vraag om een derde betaling vond ze verdacht. Toen vroeg Marianne of hij haar geboortedatum wist. Daar kreeg ze geen antwoord op. Toen ze vroeg of hij haar een selfie wilde sturen, werd het gesprek direct afgebroken.
De bank legde haar uit dat zij degene was die de opdracht heeft gegeven en dat ze haar geld definitief kwijt was. Bij de politie hoorde Marianne dat ze niet de enige was, maar nummer 36 in een kleine gemeente.
Nog een telefoon kapot…
Hier is nog een voorbeeld. Iemand ontvangt een WhatsApp van een online crimineel die zich voordoet als de zoon van de ontvanger.
Sleutel vergeten…
De dochter is haar sleutel vergeten en heeft ook nog eens een nieuw telefoonnummer.
Leren van hun ervaringen…
#1. Kunnen oplichters je een sms sturen met het echte telefoonnummer van je bank?
Antwoord A is juist
Telefoonnummers kun je spoofen (imiteren). Let vooral op de link in het sms-bericht, is dat de echte website van je bank? Als de link verkort is (bit.ly), dan is het altijd foute boel.
#2. Kan je iemand toch bellen als die persoon zegt alleen te kunnen WhatsAppen?
Antwoord A is juist
Ja, iemand die kan WhatsAppen kan ook gewoon bellen. Ook al zegt de persoon dat hij of zij niet kan bellen, je kunt dat wel doen. Je kunt ook bellen of zelfs video bellen via WhatsApp zelf. Dan zie je gelijk of je wel echt met een bekende te maken hebt.
Een oplichter zal niet opnemen, want je zal hun stem of gezicht uiteraard niet herkennen.
Resultaten
Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.
Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.
De rode vlaggen
- Een sms of WhatsApp met een tekst als ‘Hoi mam/pap, ik heb mijn telefoon laten vallen en dit is mijn nieuwe nummer’ is bijna altijd fraude.
- Steeds vaker sturen hackers nep berichten die van bekende bedrijven en organisaties lijken te komen (PostNL, DHL, de Belastingdienst, etc.).
- Herken je het telefoonnummer niet? Klik dan niet op de link.
- Reageer nooit op het bericht, zelfs als de afzender vraagt om ‘STOP’ te sturen als je geen volgende sms’jes meer wilt ontvangen.
- Als een bericht verdacht is, verwijder het dan gewoon.
- Doe altijd de updates van je telefoon.
Tips om jezelf te beschermen
- Maak nooit zomaar geld over als een bekende dat via WhatsApp vraagt. Eerst moet je met die persoon (video) bellen om het verhaal te checken.
- Installeer alleen apps van officiële online stores, zoals Google Play en de App Store.
- Signal is een prachtig alternatief voor WhatsApp. Het werkt net zo simpel en is ook gratis.
- Bankieren via de app van je bank is veiliger dan internetbankieren via een computer of laptop.
- Kijktip: “Ik voelde schaamte en verdriet” – Fraudeverhalen, ABN Amro
- Luistertip: “Het was mijn spaargeld” – Helpdeskfraude, ART19
Wat te doen bij oplichting?
- Als je financiële gegevens hebt doorgegeven, bel meteen je bank. Voor België: bel Card Stop op 078 170 170 en neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank.
- Doe aangifte en geef alle gegevens die je hebt aan de politie. Ook bij een mislukte poging.
- Er zijn manieren om je geld terug te krijgen. Als slachtoffer heb je het recht om naam en adres van de dader op te vragen bij je bank. Met deze gegevens kun je incassobureau LAVG inschakelen. Dat biedt een dienst aan waarbij slachtoffers vooraf niets hoeven betalen. De gemaakte kosten worden verhaald op de dader.
- Ook SODA (ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling) helpt slachtoffers gratis om de geleden schade op de dader te verhalen.