Wist je dat…

Meer dan 60 procent van de Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten op internet, blijkt uit het onderzoek van technologie website Tweakers. Dit is een enorm probleem, want als hackers een website hacken, kunnen ze met hetzelfde wachtwoord op al je accounts inloggen en spullen bestellen of frauderen.

Mailbox overgenomen…

Nancy (59) had een emailadres dat ze nauwelijks meer gebruikte. Op dat emailadres kreeg ze vooral spam e-mails. Maar opeens kreeg ze een echte mail over een bestelling bij Bol.com. Nancy wist van niets. Ze maakte een screenshot. Even later was de mail verwijderd. Iemand anders had dus toegang tot haar oude e-mail en tot Bol.com. Hij was bestellingen op haar naam aan het maken. Dat soort valse bestellingen worden altijd op een ander adres afgeleverd.

Leren van hun ervaringen…

#1. Wat is beter, wachtwoorden bewaren in de computer of in een notitieboekje?

Antwoord B is juist

Wachtwoorden bewaren in een notitieboekje is altijd beter dan in de computer. De meeste hackers breken niet fysiek in om notitieboekjes te zoeken.

#2. Welk wachtwoord is sterker?

Antwoord B is juist

Verzin 1 standaard zin en gebruik de eerste drie letters van elke website waar je inlogt aan het begin, in het midden of aan het einde van de zin. Wil je even oefenen? Speel deze korte wachtwoorden quiz op DataLekt!.

#3. Is een wachtwoordmanager veilig?

Antwoord B is juist

Er zijn veel goede wachtwoordmanagers die al je wachtwoorden onthouden en overal automatisch invullen. Probeer bijvoorbeeld Bitwarden, het kost niets. Een stappenplan om het te installeren vind je op vind je op SeniorWeb.

#4. Moet je vaak je wachtwoorden wijzigen?

Antwoord B is juist

Als je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, heeft het geen nut om het regelmatig te wijzigen. Als een website gehackt wordt, dan hebben de hackers alleen je wachtwoord voor deze website in handen en niet voor alle andere. Overal een ander wachtwoord gebruiken is belangrijk, omdat er te veel hacks en datalekken zijn, zie hier de cyberkaart van Nederland.

Afronden

Resultaten

-

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

Bedankt voor het meedoen. Als je heel geschrokken bent, dan kun je altijd nog terug naar de typmachine ;). Maar er is goed nieuws: je bent nu veel wijzer geworden en kun je zowel uzelf als de organisatie veel beter beschermen dan voorheen.

De rode vlaggen

  • Je gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.
  • Je noteert je wachtwoorden in de computer.
  • Je wachtwoorden zijn korter dan 14 tekens.
  • Je wachtwoord voor je e-mail is heel lang niet gewijzigd

Tips om jezelf te beschermen

  • Het belangrijkste wapen tegen hackers is de lengte van je wachtwoord. Maak je wachtwoord zo lang mogelijk, minimaal 14 karakters. Als je niet weet hoe, typ dan je huidige wachtwoord 2 keer achter elkaar, dan heb je een lang wachtwoord.
  • Gebruik een zeer lang wachtwoord voor het beveiligen van je e-mail. Als hackers het wachtwoord van je e-mail raden, dan kunnen ze al je andere wachtwoorden veranderen.
  • Check op Have I been Pwned welke van je wachtwoorden al bekend zijn bij cybercriminelen. Verander ze zo snel mogelijk, ook op alle andere websites waar je ze voor gebruikt.
  • Kies verschillende wachtwoorden voor belangrijke sites. Zinnen zijn de beste wachtwoorden vanwege de lengte. Elke zin is goed als wachtwoord, bijvoorbeeld ‘Ik ben slimmer dan mijn man’, ‘Ik draag een bril’ of ‘Ik ben al 88 jaar!’ De woorden moet je wel aan elkaar schrijven.
  • Maak het jezelf makkelijk: je kunt één zin als basis gebruiken en per website aanvullen met bijvoorbeeld de eerste twee letters van de website zelf. ‘Ik heb zin in VPo, Ik heb zin in VPr, Ik heb zin in VPi. De V is een afkorting van Vakantie en de rest zijn de eerste twee letters van de websites waar je dat wachtwoord voor gebruikt: Po voor PostNL, Pr voor Praxis en Pi voor Pinterest. Een andere zin als voorbeeld: Ik heb nieuwe SP of Ik heb nieuwe SN. In dit geval gebruik je slechts de eerste letter van een website. Ik heb nieuwe S staat voor Ik heb nieuwe Schoenen en dan heb ik de P voor PostNL toegevoegd als je wilt inloggen bij PostNL, of SF voor Facebook of SK voor KPN. Voeg ook steeds dezelfde cijfers en bijvoorbeeld een uitroepteken toe, dan weet je dat elke site jouw basiszin accepteert.
  • Bewaar je wachtwoorden niet in je computer. Goede en veilige (gratis) programma’s die je wachtwoorden onthouden en overal automatisch invullen zijn Bitwarden, KeePass, Dashlane en 1Password. Ze werken zowel op computers als op mobiele telefoons. Een stappenplan hoe je de gratis Bitwarden installeert, vind je op SeniorWeb.
  • Een andere simpele manier om het wachtwoordprobleem op te lossen, is MindYourPass (gratis). MindYourPass verzint supersterke wachtwoorden voor je en bewaart ze niet, maar berekent ze elke keer opnieuw. De gebruiker moet slecht één wachtwoord onthouden.
  • Als je een tweefactor beveiliging eenmalig installeert, zijn je wachtwoorden nooit meer te hacken. Stappenplan hoe je dat doet voor verschillende bekende websites vind je op VeiligInternetten.nl.

Wat te doen bij oplichting?

  • Doe aangifte en geef alle gegevens die je hebt aan de politie. Ook bij een mislukte poging.
  • Check op de site Have I Been Pwned welke van je wachtwoorden al in handen van criminelen zijn.
  • Vervang alle zwakke of vergelijkbare wachtwoorden. Klik overal op ‘wachtwoord’ vergeten om dat te doen.